9 (effektive) tips til et smukt og velplejet krøllet hår

De krøller, de krøller, de krøller …

Store krøller, små krøller, krusede krøller, Afro-krøller, definerede krøller. Krøllet hår findes i mange forskellige variationer, former og størrelser. Men én ting har alt naturkrøllet hår til fælles. Det har sit helt eget (til tider balstyriske) liv!

Den ene dag sidder krøllerne perfekt. Den næste dag ændrer de sig med vejret (og nærmest humøret), og er pludselig komplet ude af kontrol.

Her hos frisør Frk. Rosenvinge på Østerbro har vi mange kunder med krøller. Nogle af de metoder til vask, pleje og styling, som jeg gennemgår her, har jeg selv eksperimenteret mig frem til. Andre har mine søde krølle-kunder lært mig.

Men husk!

Hvad der virker på dig, virker måske ikke på din krølhårede ven eller veninde.

For hvis der er noget, det krøllede hår har lært mig over tid, så er det, at der ikke findes en ”one solution fits all”. Krøller er lige så individuelle, som de mennesker, der er født med de smukke naturlige krøller på deres hoved.

Frisør Frk. Rosenvinges trin-for-trin guide til krøllet hår

Styling af krøllet hår. Frisør Frk. Rosenvinge på Østerbro. Bedste frisør til krøller.

Hvis du ønsker at give dine krøller den optimale pleje,
så er der overordnet 9 trin fra vask, til du står med en flot stylet frisure

De 9 trin til flot krøllet hår er:

 1. Vask
 2. Plej
 3. Red håret grundigt
 4. Kram overskydende vand ud
 5. Red håret let
 6. Plej igen
 7. Styl med de rigtige produkter
 8. Tør
 9. Afsluttende styling

TRIN 1 – Valg af shampoo til krøllet hår

De bedste shampooer til krøllet hår, er shampooer uden sulfat eller shampooer, der udelukkende indeholder milde sulfatbaserede sæbestoffer.

De mest almindelige sæbestoffer i billige shampooer fra supermarkedet er Sodiumlaureth Sulfat (SLES) og Sodiumlauryl Sulfat (SLS). De skummer fantastisk godt, så man får følelsen af, at håret virkelig bliver vasket. Men reelt affedter de hår og hovedbund alt, alt for meget.

Samtidig er disse sulfater meget hudirriterende, så hvis du oplever, at din hovedbund er tør og kløende, kan det sagtens skyldes din shampoo.

Og som om det ikke var nok, så er de stærke sulfater også meget hårde ved selve håret. De kan bl.a. ødelægge hårstråets beskyttende lag, så dit hår bliver tørt og mindre modstandsdygtigt overfor ydre påvirkninger.

Shampoo 1 Purely Professional. Bedste shampoo til krøllet hår. Allergivenlig. Den shampoo, jeg oftest anbefaler til krøllet hår, er Purely Professionals skånsomme Shampoo 1.

Shampoo 1 indeholder et mildt sulfatbaseret sæbestof, der er udvundet fra kokosnød, og så er den uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer.

Sådan vasker du dine krøller med en mildere shampoo

Skånsom shampoo, der kun indeholder mildt sulfat eller er sulfatfrit, er nogle gange svær at dosere, fordi den ikke skummer så meget.

Synes du ikke, at den renser nok, kan det være, at din hovedbund har brug for shampoo, der renser lidt mere. Min erfaring er, at håret bliver fint rent, selv om det ikke skummer så meget,

Jeg anbefaler, at du bruger en sjat på størrelse med en 10-krone, hvis du har fint/normalt hår, og en 20-krone, hvis du har et normalt/kraftigt hår. Mængden afhænger naturligvis af, om du har kort eller langt hår. Så prøv dig lidt frem.

Sådan vasker du dit hår:

 1. Påfør sæben, så du fordeler den i hele hovedbunden
 2. Kom en lille smule vand på, så er det nemmere at få shampooen til at skumme op
 3. Skrub grundigt
 4. Kom lidt mere vand på og gentag
 5. Skyl shampooen ud
 6. Hvis du ikke vasker dit hår hver dag, anbefaler jeg, at du gentager fra pkt. 1, og vasker én gang til.

Skyl håret i stedet for at vaske det hver dag

Mange med krøllet hår har stor glæde af at skylle håret i stedet for at vaske det. De oplever, at krøllerne ofte sidder bedre på dag 2 og 3 efter en hårvask.

Er du en af dem, der ikke vasker hver dag, men i stedet blot skyller dit hår, så HUSK endelig at tilføje rigeligt med pleje, efter du har skyllet håret.

Balsam 1 fra Purely Professionel. God balsam til fint krøllet hår. Frisør København Ø.Balsam 2 fra Purely Professional. God til krøller, der kruser,og tykt krøllet hår.Har du fint krøllet hår, så anbefaler jeg Balsam 1 fra Purely Professional.

Har du stort kruset hår eller tørt hår, er Balsam 2 den bedste. Du tilfører balsam, når du har skyllet håret. Lad det sidde min. 2 minutter (gerne længere) og skyl ud.

Afro-krøller og andre små krøller kan dyppes i vand, hvis du gerne vil have dem samlede/definerede. Hav evt. en balje ude ved badet, hvor du nemt kan dyppe håret i.

TRIN 2: Balsam og hårkur til krøllet hår

Hver gang du gør dit krøllede hår vådt, skal du bruge balsam bagefter. Det gælder både, når du kun skyller håret, og når du vasker det.

Lad balsammen sidde minimum et par minutter – gerne længere, hvis du har tid til det.

Brug en hårkur til krøllet hår hver 3. uge

Lad hårkuren sidde i håret fra 10-30 minutter, eller i flere timer. Du kan med fordel sove med kuren i håret. Spænd en plasticpose eller noget plastfilm om håret. Plastikposen kan godt glide af i løbet af natten, så læg et håndklæde om din hovedpude, så den ikke bliver fedtet ind i hårkur. Hvis kuren tørrer lidt ud, gør det ikke det store.

God hårkur til krøller. Frisør Rosenvinge på Østerbro anbefaler.Jeg anbefaler Hair Repair fra Purely Professional.

TRIN 3 – Red håret grundigt

Nogle foretrækker at rede deres krøllede hår grundigt, lige inden de vasker det. Andre synes, det fungerer bedre at rede håret i badet, mens der er balsam eller hårkur i. Nogle gør begge dele.

Når du reder dit hår grundigt, har det en masse fordele.

 • Du masserer hovedbunden og skaber øget blodcirkulation
 • Den øgede blodcirkulation er godt for hovedbunden og sender samtidig fornyet energi ud i hårsækkene, så dit hår bliver stærkere og sundere
 • Du fjerner de gamle hår, der skal fældes af, så du ikke går og fæller i løbet af dagen, og skal pille hår af dit tøj

De dage, hvor du kun skyller dit hår, reder du kun dit hår let (se TRIN 5).

TRIN 4 – Kram overskydende vand ud

Krøllet hår skal ikke frotteres og ugles rundt med et håndklæde. Det skaber krus og filtret hår.

Den bedste måde at tørre dine krøller, når du træder ud af badet, er, at kramme håret let med et håndklæde, eller pakke en T-shirt omkring håret, som suger det overskydende vand.

TRIN 5 – Red håret let med fingrene eller en bredtandet kam

Når du har krammet det overskydende vand ud, anbefaler jeg, at du reder håret let med fingrene eller en bredtandet kam, inden du tilfører plejeprodukter og styling.

TRIN 6 – Tilføj pleje til dine krøller

Mange glemmer dette trin. Eller de er ikke klar over, hvor vigtigt det er. Krøller elsker ekstra pleje. Springer du dette trin over, risikerer du, at håret kommer til at kruse og se tørt og glansløst ud.

Så nu skal du have gang i et treatment-produkt, en leave-in kur eller din balsam.

Plejeproduktet skal ikke ned i hovedbunden!

Fordel det i stedet med fingrene ud i længderne og spidserne. Har du tendens til kruset hår, kan du med fordel efterfølgende sno krøllerne på de særligt krusede steder omkring en finger, så krøllen samler sig.

Treatment 1 - Fantastisk pleje til krøller. Et af mine absolutte yndlings-plejeprodukter til krøllet hår er Treatment 1 fra Purely Professionel, som tilfører dit hår masser af god fugt og pleje. Dit hår bliver glansfuld og blødt, og produktet fedter og tynger ikke dit hår.

Har du ikke en treatment eller leave-in hårkur, så kan du bruge din balsam (den er bare ikke lige så effektiv).

TRIN 7 – Brug de rigtige styling-produkter til dine krøller

Der findes forskellige hårtyper og forskellige typer af krøller. Her er en kort gennemgang af de bedste styling-produkter til forskellige hårtyper.

Har du tyndt/fint krøllet hår, anbefaler jeg, at du bruger skum til at give fylde og løft nedefra hovedbunden, og en gele eller creme, der giver hold til håret. Gele er rigtig godt til at definere dine krøller, så du undgår et stort kruset hår, hvis det ikke er det, du ønsker.

Har du normalt krøllet hår, kan du vælge at bruge både skum og gele, hvis du gerne vil have et stort og vildt hår. Hvis du allerede har et stort hår, vil jeg helt klar undlade at bruge skum, da du har fylden i forvejen. Her er det vigtigere at få ”tæmmet” og defineret krøllerne, og det gør du bedst med gele alene (i kombi med treatment’en fra TRIN 6).

Har du et stort Afro-krøllet hår, er det ekstra vigtig at få mættet dit hår med masser af treatment (TRIN 6) og godt med gele.

Gode styling-produkter til krøllet hår

Der findes et hav af styling-produkter, her er mine favoritter.

Den bedste skum til krøllet hår

Styling Mousse. Bedste skum til krøllet hår. Hvis du gerne vil have lidt duft i din skum, anbefaler jeg  I Create Lift Volumizing Foam fra Innersense.

Brug skum svarende til en valnød, og fordel det i bunden af håret. Ikke ud i spidserne. Det er i bunden, at vi gerne vil give håret fylde og løft.

Hvis du vil have en allergivenlig skum uden duft, anbefaler jeg Styling Mousse fra Purely Professional.

I Create Lift Volumizing Foam og Styling mousse giver en del fylde og løft.  Pas på med at bruge for meget. Spørg os i salonen, hvor meget og hvordan du skal bruge det i netop dit hår.

Den bedste gele til krøllet hår

John Masters styling gel. Bedste styling produkt til krøllet hår.Styling lotion fra Purely Professional. Godt styling produkt til krøller.Her kan jeg varmt anbefale Sweet orange & silk protein styling gel fra John Masters. Den giver et stærkt hold, og er virkelig god til Afro-hår og krøllertyper, hvor man gerne vil et godt hold og lidt mere styr på krøllerne.

Du kan også vælge den duftfrie allergivenlige Styling Lotion fra Purely Professional. Den stivner en lille smule mindre, så ønsker du et stærkere hold, skal du bruge lidt mere af produktet.

Det gode ved Styling Lotion er, at der er en varmebeskyttelse i, som beskytter dit hår ved føntørring, og der er et UV-filter i, så dit hår er ekstra beskyttet, når du er ude i solen.

TRIN 8 – Sådan tørrer du bedst dine krøller

Her kommer vi til et punkt, hvor det er meget svært at give nogle entydige råd. Fordi det simpelthen er så individuelt, hvad der fungerer for den enkelte.

Men her er et par tips:

Rigtig mange har glæde af at lufttørre deres krøller, men ikke alle.

Hvis du lufttørrer dit hår, så put styling-produkter i (TRIN 7), og undgå herefter at røre for meget ved håret, før det er helt tørt. Når håret er tørt, kan du sagtens rode i det, så sidder det flot i krøllerne uden at være kruset at se på.

Hvis du fx om vinteren gerne vil have tørret din hovedbund, så kan du meget nænsomt tørre din hovedbund med en softstyler, og herefter lade det lufttørre.

Har du et meget stort og kraftigt hår, kan fugten ikke slippe væk fra hovedbunden af sig selv. Her anbefaler jeg altid, at du tørrer din hovedbund, så du undgår irritation og skæl

Vil du gerne have dit hår stort og rodet, så giv den gas med din føntørre i hele håret.

Hvis du vil føntørre og bevare dine krøller definerede og uden for meget krus, så brug en softstyler. Vær nænsom og rør så lidt som muligt ved håret, mens du tørrer det. Så forbliver krøller definerede.

TRIN 9 – Afsluttende styling

Nu er det tid til den afsluttende styling af dine krøller.

Der findes et hav af produkter, men det, vi bruger mest, er olie eller voks.

Den bedste voks til krøllet hår:

Purely Professional voks. Parfumefri, allergivenlig. Godt styling produkt krøllerne.For dem, der gerne vil have et stort hår, kan jeg anbefale Voks nr. 1 fra Purely Professional. Denne voks fungerer bedst, hvis du blander den med lidt balsam – ca. 1/3 balsam til 2/3 voks. Så får du et blødt og glansfuldt resultat.

De bedste olier til krøllet hår:

John Masters Argan oil. Super pleje til naturlige krøller.Ekstra pleje til dine krøller. Oil fra Purely Professional.Her kan du bruge mange forskellige typer olie.

Fx kokosolie, mandelolie, jojobaolie, arganolie fra John Masters eller olien fra Purely Professional.

Slut af med lidt hårlak, hvis du ønsker ekstra hold.

BONUS TIP – Dans i regnen

Krøller elsker regnvand, fordi det er kalkfrit. Måske lidt ambitiøst at samle regnvand ind, men det måtte med ? Jeg forestiller mig en dag, hvor vi ser alle krølhårede kvinder og mænd løbe ud på gaden og danse i regnen.

PLEJ, PLEJ, PLEJ

Kort opsummeret har krøllet hår brug for kontinuerlig tilførsel af plejeprodukter. Uden pleje bliver krøllerne meget let tørre og krusede at se på.

Så tilfør masser af pleje til dine krøller og behandl dem nænsomt ved tørring, så når du rigtigt langt.

OG HUSK

Alle krøller er individuelle. De har der eget liv. Så vil du have personlig vejledning om netop dit krøllede hår, så spørg endelig løs næste gang, du sidder i stolen hos Charlotte eller mig.

På gensyn i salonen.

De bedste frisørhilsner

Anne-Sofie Rosenvinge

Læs også, hvorfor vi ikke kalder os Økologisk Frisør, selv om vi arbejder ud fra et allergivenligt koncept.

Book tid online her

Du er også velkommen til bestille tid på Tlf. 31 17 60 17

About the Author: Anne-Sofie Rosenvinge

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.